Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 
компресор автоклиматик

Проблеми при автоклиматиците


Често повечето проблеми при автоклиматиците носи радиатор-кондензаторът. Той се намира непосредтсвено пред радиатора на атифириза и често заради мръсотията, предизвикана от листа, прах или други замърсители, които попадат между тях се случват проблемите с охлаждането-топлоотдаването.

Следователно на радиаторите се намалява обдухването, кондензаторът може да прегрее, блокират датчите по автоклиматика, това предизвиква често пускане и спиране на електромагнитния съединител на компресора, а създалото се високо налягане в системата може да доведе до отваряне на аварийния клапан за свръх-високо налягане. В следствие на създалото се по-високо от нормалното налягане в системата, компресорът на климатика започва да се натоварва повече и изисква по-голяма мощ за въртенето си от двигателя на автомобила. Всичко изброено дотук е възможна причина да се повиши разходът на гориво. Поради това сервиз за автоклиматици препоръчва, да почистваме навременно с въздух под налягане или вода автоклиматичния радиатор-кондензатор и радиатора за антифриза.

Пълнене на автоклиматици.


Проблем с вашия автоклиматик също може да бъде създаден от пистовия (каналния) ремък на двигателя. Препоръчително е поради тази причина, периодично състоянието му да се инспектира - дали е натегнат достатъчно, както и да не е презатегнат.

Зареждане автоклиматици.


Изтичането на фреон и масло от системата на автоклиматиците спада към най-често срещаните повреди. Неквалифициран персонал може да допусне да попадне въздух в климатика при зареждане или влага, което неминуемо ще доведе до ремонт и много главоболия. Изтичането на хладилния агент от вашия климатик е най-често срещаната причина за неговото окончателно спиране. Но включването му поне 3-4 пъти всяка седмица за по 10 минути е препоръката на всеки сервиз за автоклиматици. Така ще предотвратите скъпоструващи ремонти по автоклиматиците си и най-вече изтичане на фреон от системата. Другото важно нещо, което трябва да се знае е, че заедно с фреона по тръбите се движи и маслото.То смазва силиконовите О-пръстени по свръзките на тръбите, смазва компресорните части и не им позволява през зимата да се свият от студа и това да бъде причина за изтичането на фреона.

Един малко любопитен факт за зареждане автоклиматици !!!


Интересно е да знаете, че ако ще боядисвате автомобила си и ще се използва камера за сушене на боята, температурата в нея не трябва да надвишава 80 градуса по Целзии. В противен случай налягането в система на автоклиматика и най-вече радиаторите и тръбите ще се повиши до толкова, че ще го повреди.

Зареждане автоклиматици