Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 
Кърлеж, ухапване от кърлеж, вадене на кърлеж

Извеждайки кучето си на открито, особено в тревисти площи, то бива изложено на опасността от кърлежи. Те могат лесно да се впият в тялото на вашия любимец, а най-често прикрепянето им се случва в/у главата, по врата или между пръстите на лапите.

 

 

Парализата, Лаймското боледуване и Петнистият тиф са по-опасните заболявания, които биват причинени от ухапването от кърлеж.

 

Като цяло методите, които се използват за оказване на първа помощ са еднакви и при трите  причинени заболявания.

 

ПАРАЛИЗАТА, ПРИЧИНЕНА ОТ КЪРЛЕЖ

 

Болестта обикновено бива причинена от така наречения източен горски кърлеж или  кучешки американски кърлеж (Dermacentor variabilis) и от така нарерчения планинско-западен горски кърлеж, който наричаме още горски кърлеж от Скалните планини (Dermacentor andersoni).

 

Тези видове кърлежи, чрез слюнката си, започват да вкарват отровите си, когато се прикрепят към тялото на животното. Тези отрови предизвикват появата на следните видове симптоми:

 

Ранни симптоми:

 • Треска
 • Обща отслабване на организма
 • Загуба на координация в движенията

 

По-късните симптоми са:

 • Парализа и/или
 • Затруднение при дишане

 

ЛАЙМСКАТА БОЛЕСТ

 

Това е заболяване, което се появява, когато в кучето ви се впие кърлеж от рода Ixodes и започне, чрез слюнката си, да му предава бактерията "Бurgdorferi Borrelia ".

 

Тези кърлежите, които могат да предават тази болест, са най- разпространени в районите на Северозапада (наричани още сърнен кърлеж, Ixodes dammini), на Запада и Средния запад (Калифорнийски черноок кърлеж, Ixodes pacificus) и на Юга (чернокрак кърлеж, Ixodes scapularis).

 

Инфекцията започва да настъпва, чак когато кърлежът е бил впит в кучешкото тяло в продължение на поне на две денонощия. За присъствие на инфекция говорят симптомите от следния вид:

 • Изразена слабост
 • Внезапно накуцукване
 • Подути и/или възпалени и болящи стави
 • Нежелание за движение
 • Треска

 

ПЕТНИСТИЯТ ТИФ

 

Тази болест се пренася от същите видове кърлежи като при парализата.

В най-честите случаи, в които се появява петнистият тиф, това става когато в кучето ви се впие кърлеж от някой от видовете, които посочихме и успее да в инжектира в организма му протозоя (Rickettsia rickettsii). Симптомите, които наблюдаваме при това заболяване са:

 

 • Отслабналост
 • Висока температура придружена от треска, и темпераура, достигаща до 41 °С
 • Чувствителност в областта на корема
 • Задържане на вода, най-вече в крайниците на кучето

 

Ако видите някои от тези симптоми, незабавно трябва да се обърнете за ветеринарния ви лекар за помощ!

 

Как да окажете първа помощ на кучето си при ухапване от кърлеж:

 

Когато кучето ви има кърлежи, независимо че при болестите, които пренасят, не може съвсем точно да се даде определен метод за оказване на бърза първа помощ, то вие бихте могли да ги спрете, ако веднага и винаги след като разходите кучето си на открито го проверите за кърлежи.

 

Има малка вероятност кърлежът не се впие веднага в кучето или да го успеете да го откриете още в първите минути след попадането върху тялото му, преди още да е започнал да предава инфекция.

 

Разгърнете козината по цялото му тяло и с връхчето на пръстите си (един добър съвет е да сложите ръкавици), като започнете от главатаи стигнете до опашката.

Ако забележите кърлеж, който очевидно все още не е успял да се забие може да го премахнете внимателно, като за помощ използвате пинсети (посъветвахме ви вече за ръкавиците) и го издърпате директно на вън. Запазете го, за да го дадете за разпознаване от ветеринарения лекар.

 

Вариант като най-добър е ако забележите кърлеж или кърлежи по кучето си е да го отведете при ветеринаря, който да го извади, за да сте спокойни, че гадинката ще бъде отстранена цялата и няма да се откъсне главата, както в повечето случаи става, когато стопаните съвсем самички се опитват да го махнат.

 

Един съвет към собствениците на кучета:

 

Профилактичния преглед на вашето кучето за кърлежи е задължителен. Не забравяйте редовното обезпаразитяване на Вашето куче, което би ви спестило куп главоболия след време, които определено ще ви стъпят много по-скъпичко от едно просто обезпаразитяване.