Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 
вибрация автомобил

Притежаватe автомобил достатъчно дълго, значи сте човек, който знае, че рано или късно ще се появи авто проблем някъде по колата. И един от най-често срещаните и най-досадни проблеми е вибрация. Нещо повече, тя често се промъква покрай вас

постепенно и незабележимо - докато един ден започнете сериозно да се чудите как сте примирявали някога с такава досада.

Може би тогава ще попитате себе си какво означава, ако колата ми вибрира? Не е нужно да сте специалисти в областта на автомбоилите, за да усетите нещо толкова елементарно и нетипично за колата ви – появата на нетипична вибрация.

Причината може да е нещо относително евтино и просто, като баланс на гуми или реглаж. Или това може да е сигнал за по-сериозни проблеми по автомобила ви - нещо по-скъпо, като въпросите свързани с кормилното управление и/или окачването.

Диагностицирането на неприятностите в начален етап може да изглежда като една главоблъсканица в началото, но трябва да запомните, че тя често може да ви спаси от по-големи проблеми (и по-големи сметки за ремонт) някъде в понататъшен етап.

Ако автомобилът ви се тресе или вибрира необичайно, или просто ако сте заинтересовани в предотвратяването на тези условия, на първо място, продължавайте да четете. В тази статия ще разгледаме топ 5те причини за вибрации в колата.

Причина Номер 1 - Проблем с двигателя

Понякога вибрациите биват предизвикани от отделението на двигателя, защото двигателят не получава достатъчно въздух, гориво или искра, които са задължителните необходими неша, за да работи гладко.

Симптоми, които биха могли да ви насочат към такъв случай на двигателен проблем, свързани с вибрации, включват следното:

  • Придърпване по време на ускорение
  • По време на постоянна скорост, например на магистралата, се случват прекъсвания
  • Колата се стартира добре и работи добре известно време, но по-късно започва да се разклаща и да вибрира

Тези симптоми може да се сигнал, че е време за нови свещи. Ако тапите/лулите са добре, то може да означава, че трябва да бъдат проверени кабелите на запалителната система (и дали са свързани в правилния ред?), или дали не е дошъл моментът за подмяна.

На последно място - мръсен въздушен филтър или задръстен горивен филтър може да предизвика съответно недостиг на двигателя на необходимия кислород или гориво. Така че не забравяйте да ги замените при достигане на препоръчителните интервали от километри на производителя.

Причина Номер 2 - Проблем със задвижващите оси

Окачването на нашите автомобили се състои от множество части с възвратно-постъпателно движение, въртящи се части, които трябва да попадат в някои измервания, или отклонения, за да са изпълнени правилно.

Ако една ос е извън границите, което всъщност е доста лесно да се случи - при сблъсък или друга злополука - тя ще създаде откат, който ще се отрази по-късно. С този проблем, вибрациите често ще се усещат при по-бързо и интензивно шофиране.

Задвижващият вал също се нуждае от проверка. При колите със задно предаване той представлява силовата част, която чрез въртенето си предава движението от двигателя към задните оси и колелата. Ако по него има деформации това определено ще доведе до разклащане.

Връзките на постоянно движещите се части попадат в същата категория. Ако маншоните – тези приличащи на „хармоника“ „ботуши“ са в добро състояние, не са скъсани, не изтича от тях смазка и захващите ги скоби са на местата си, то те най-вероятно не са причината за появилите се вибрации. Имайте предвид, че мръсотията и постоянната смяна на температурата около тях води до износването им и трябва да бъдат проверявани често. Ако колата ви е с предно задвижване, то скъсаните маншони са знак, че трябва да бъдат закупени нови оси също, тъй като старите са вече увредени от попадналата мръсотия в тях.

Осите може и да предизвикват вибрации в определени случаи, но ако всичко по тях е здраво и вибрации се получават при натискане на спирачката? То за всички това може да научите отоворите 5те най-чести повреди, предизвикващи вибрации в колата. Част 2 ;).