Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 
проблем със спирачките

5те най-чести повреди, предизвикващи вибрации в колата. Част 1

Продължение от първа част...

Причина Номер 3 - Проблем със спирачните дискове

Ако при натискане на спирачките усещате вибрация във волана, то определено имате проблем. Най-често това се дължи на криви дискове. Дисковете представляват кръгли, добре полирани ротори, които се въртят заедно с колелата на автомобила.

Предвид тежките натоварвания, които понасят могат да се деформират в някои от случаите – обичайно това се случва при прегряване, което е предизвикано от агресивно спиране. Агресивното спиране води до критично покачване на температурата, материалът омеква и в някои участъци се появяват вдлъбнатини или надинки. В последствие дисковите накладки не могат да направят добър контакт с диска и това предизвиква вибрация. Ако нямате понятие как сами да диагностицирате проблема на 100% най-добре потърсете специалист, който ще може да направи това вместо вас.

Причина Номер 4 – Играещите колела

Често пъти ще усетите колата си вибрираща директно през вашия волан. И един на пръв поглед логичен случай предполагаме, че е просто въпрос на балансиране. Но автомобилните експерти често съветват друго. Едно или повече колела могат да страдат от прекомерна "игра" или дисбаланс в самия център. Диагнозата и лекът за това са доста ангажиращи, тъй като те могат да ни насочат към някои редица въпроси. Първо, нека просто да приемем, че всяко колело се закрепва здраво към основата със завити гайки/болтове на джантите.

С това настрани, решението за нестабилно колело може да доведе до подмяна на лагерите на колелата. На повечето съвременни превозни средства, лагерите на колелата са предназначени да продължат живота на колата или камиона. Но както може би вече знаете, ако вие карате вашия автомобил в по-лоши от типичнотоза него износване условия (офф-роуд, изключително труден за управление терен, голям пробег), това може и да е проблем за лагерите, за да се износват.

Друго нещо, което да се търси, е "биенето". Това е термин, който описва колко колелото се отклонява от перфектните кръгови ротации, когато то се завърта. Гумаджиите използват прецизни инструменти, за да се определи дали има биене на всяко конкретно колело и дали надхвърля половин инч. В повечето случаи ако има биене решението е ново колело, освен ако не желаете ремонт като изправяне, заваряване  други, които всъщност са нежелани и изключително опасни.

Друг източник на вибрации е износеният шарнир. Тъй като захващенето му е ябълковидно, луфтовете в основата гарантирано ще предизвикат вибрация във волана при движение с по-висока скорост.

Причина Номер 5 – Износването на гумите

Посочихме гумите като последна причина, но всъщност може и да се окажат виновник номер 1 предвид факта, че контактът на автомобила с пътя става посредством гумите.

Тук са само някои от най-важните причини, при които гумите са виновникът за вибрации по колата:

  • Колата вибрира при определени обороти - изисква се баланс на гумите
  • Гуми са износени различно на протектора – изисква се подмяна на гумите
  • Неравномерното износване на гумите – изисква се балансиране на гумите
  • Гумите са с различна дебелина и неравномерни по грайфера - изисква подмяна на гуми

Също така имайте предвид, че тези пет причини, които изброихме за вибрации по колата, не са единствените възможни виновници. В случай на съмнение, най-добре да закарате колата си при специалист.

За повече информация относно диагностицирането на проблеми на автомобили и други свързани с тях теми, следвайте нашите връзки.