Потребителски рейтинг: 1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Изработка на лого, често пъти може да се направи онлайн. Има много свободни и платени платформи за целта. Начина на работа с тях се доближава до начина на работа със стандартно използваните от дизайнерите програми, като Photoshop, CorelDraw и Flash.

Те са по опростени и водят потребителя към процеса по създаване на лого стъпка по стъпка. Дори обаче използвайки онлайн платформите, трябва да се спазват някои основни принципи за изработката на лого. Ето и някои от тях:

Първични функции на логото

Процеса по определяне на тези функции става в самото начало, понякога дори преди самата визуална или смислова идея за логото да бъде създадена. Тук е момента, където трябва да се определи, как логото ще презентира компанията, чрез форма, текст, цвят и изображение.

Цел на маркетинга

Много добре трябва да се обмисли, кои точно са клиентите на даден бизнес и какви са те. Логото ще бъде предназначено именно към клиентите на бизнеса и изработка на лого е апел към тази аудитория. Например яркото лого, което може да работи добре за един магазин за цветя, няма да е много удачно за един автосалон, например.

Името на компанията

Дали името на компанията, за която е логото, ще бъде част от самото лого е много индивидуално решение. Разбира се, за да е разпознаваемо името на една компания и да се наложи на пазара, една добра изработка на лого би помогнала. Въпреки това, в зависимост от спецификата на бизнеса и вида на дизайна на логото, не винаги името пасва добре в процеса по изработка. Ако името на фирмата е твърде дълго или сложно, то няма да пасна на никой дизайн.

Размери на логото

В това отношение логото трябва е много гъвкаво изработено и да може лесно да променя размерите си, в зависимост от нуждите за ползване. Ако изображение, текст, символ или име се губи или не е четливо при промяна на размера, то логото не е добре изработено. Ако компанията, за която изработвате логото има вече изградена цветна схема, по която вече бива разпознавана от клиентите, то логото трябва да я използва и повтаря донякъде. Така по-бързо ще се наложи сред клиентите и те ще се научат по-бързо да го разпознават, като визитка на дадената фирма.

Проучване на други подобни лога

Проучването на известни и наложили се лога на марки трябва да инспирира, а не да дава опции за копиране. Ако едно лого ви хареса или не помислете, защо е така. От там можете да изведете и полезни идеи и за изработка на лого, по което работите в момента.