Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Един от основните фактори, с който се изчислява успехът на всяка една реклама в дигиталния маркетинг е т. нар. реализация (конверсия от английски език = conversion). Реализацията е коефициентът, който отчита колко от посетителите на даден уебсайт са извършили желаното от рекламодателите действие. Това действие може да бъде продажба, изпращане на запитване, поръчка, абонамент, регистрация, обаждане и т.н.

 

Зорница Видина, дигитален маркетинг специалист  в една от най-бързо разрастващите се в България дигитални агенции  - MoyataReklama.com, разказва за някои от основните  елементи на успешната реклама във Facebook, с които може да подобрите рекламните си показатели и реализациите си, когато става въпрос за Фейсбук реклама.

Използвайте правилния банер!

Безспорен факт е, че  първото впечатление на всеки един онлайн потребител се определя от рекламно изображение или т. нар банер. Имайки предвид множеството от информация и снимки, която се споделя на ден в интернет, то затова този банер трябва да бъде  внимателно избран, за да бъде забелязан и да привлече вниманието на желаната аудитория.

Изследванията сочат, че най-харесвани и въздействащи са рекламните изображения, които показват усмихнати деца, жени, домашни любимци с комбинация по-ярки цветове. Тези банери са най-споделяни, най-харесвани и събират най-голямо внимание (кликове) в социалните мрежи.

Важен момент в рекламирането във Facebook е, че рекламните банери трябва да съдържат до 20% текст спрямо размера на целия размер на банера.

Таргетирайте правилно своята аудитория!

Не можем да не споменем големите възможности за сегментиране на аудиторията и голямата функционалност, с която много конкретно може да таргетираме желаната група от хора, до която да достигне нашата реклама. Тази невероятно опция ни дава възможност да определим таргет групата ни според възраст, пол, работа, населено място, семейно положение, говорим език и също така да добавяме различни интереси, които биха били интересни за потребителите според конкретната рекламна кампания или Facebook страница. „От изключителна важност за всяка реклама е тя да не се приема като поредното спам съобщение, а като полезна информация, която би била интересна за потребителя“, допълва Зорница Видина.

 

Подтикнете вашата аудитория към действие!

Преди известен период от време, от Facebook въведоха Call-to-Action бутон (CTA). Този бутон се намира в корицата на Вашата Facebook страница и по-конкретно над горната лента. Всеки администратор на Фейсбук страница има възможността да подканя потребителите към директно действие. Има няколко разновидности на този бутон:

  1. Contact us – бутон за контакт с фирмата, бранда, сайта;
  2. Shop now - бутон за онлайн пазаруване чрез Фейсбук страница;
  3. Sign up- бутон за регистрация;
  4. Play game – бутон за стартиране на игра;
  5. Book now – бутон за създаване на резервация;
  6. Use app – бутон за използване на Фейсбук приложение;
  7. Watch video – бутон за стартиране на видеоклип;

До този момент се наблюдават редица Facebook страници, които са поставили своя Cаll-To-Action бутон и постигат забележителни резултати и повече реализации, основавайки се на маркетинговите статистики.

Насочвайте на аудиторията Ви на правилното място!

Един от най-важните елементи на всяка една рекламна кампания е мястото, до което ще бъде отведен потребителя, след като е кликнал върху въпросната реклама. Това пространство се нарича целева страница (лендинг страница или на английски език landing page). Тази целева страница може да бъде нова, специално изработена и създадена за рекламната цел страница в конкретен сайт, промо сайт или обикновена Facebook страница.

Важното в този случай е, че тези страници трябва да съдържат ясно събрана и поднесена информация за рекламния продукт или услуга, информация как да се свържат, връзка към официалният уеб сайт и най-необходимото трябва да има функционалност, която директно да подканва и насочва потребителят към исканото действие (бутон за резервация, форма за заявка, форма за обратна връзка, бутон за поръчка или друго). Разбира се, всичко това зависи от това, каква е целта и особеностите на таргет групата, която искаме да достигнем.

Необходимо условие е целевата страница да бъде с лек и опростен дизайн откъм html код и информацията да бъде SEO оптимизирана за търсачки. Друго условие, което често бива пропускано, е целевата страница да отговаря на корпоративната идентичност и да отговаря на дизайна и концепцията на рекламната кампания.

И запомнете, за да бъде успешна Вашата целева страница, то тя трябва да даде обобщен отговор на всички въпроси, които ще си зададе потребителя, когато види Вашата реклама в интернет пространството и кликне върху нея.