Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Лагер на компресора

С няколко точки ,ще обясня най просто основните конпоненти на компресора на климатика и как да ги проверите за тяхната изправност преди покупка.

  1. Ролка на компресора-тя е най обикновенна ролка чрез която коляновия вал на автомобила посредством  ремъка задвижва компресора.Ролакта не трябва да има никакви следи от нараняване или отчупване ,защото това ще доведе до разбалансирането на ремъчното задвижване.
  2. Бобина на компресора-с помощта на мултицет измервате самата бобина за наличието на съпротивление.То трябва да е около 4,5 ома.
  3. Лагер на компресора-лагера на компресора е най натоварената част във компресора на климатика.Проблем с лагера е най честия проблем който понякога е доста трудно откриваем и скъпо струващ.

Как се проверява дали лагера е здрав?

Първо, ако е свален компресора от колата рязко се завърта  ролката на компресора и се ослушвате за ромолене, стържене или виене. След това се хваща ролката и се разклаща,за да се провери за луфтове в лагера. После се проверява визуалното му състояние. Сепараторът трябва да е на мястото си и да не е омаслен.

Ако компресорът е монтиран на автомобила най лесния начин за проверката на лагера е чрез демонтаж на пистовия ремък и горепоказаната проверка.

Възможни проблеми които може да причини не навременното отстраняване на проблема с лагера на климатика:

Повреденият лагер отделя голямо количество топлина, която стапя лаковото покритие на бобината. Тази топлина причинява и повреждането на семеринга на компресора, както и намаляването на външния диаметър на шийката на компресора, с което или компресорът е за изхвърляне или подлежи на рециклиране, но на стойност близка на нов китайски компресор.

В  много случай повреденият лагер причинява и пълното блокиране на ролката на компресора, която се задвижва от пистовия ремък на Вашия автомобил и води до неговото скъсване и оставянето Ви на път без хидравлика, алтернатор, а понякога и без водна помпа.